Tijdens de zwangerschap is het best mogelijk dat je in aanraking komt met nog reeds onbekende oogklachten: wazig, dof of dubbel zien, zijn veel voorkomende klachten en hebben te maken met de hormonen die dan in je lichaam voorkomen.

Grote hoeveelheid oogvocht – Voornamelijk vrouwen die lenzen dragen krijgen hiermee te maken. Door het veranderende oogvocht en de grote hoeveelheid die aanwezig is in het oog tijdens de zwangerschap, kan het oog sneller geïrriteerd geraken, tijdelijke zwellingen in de ochtend verkrijgen, verminderd gezichtsvermogen veroorzaken of de lens moeilijker vasthouden. Deze klachten meld je het best aan jouw dokter, daar ze ook een symptoom kunnen vormen voor pre-eclampsieernstige zwangerschapscomplicatie met eiwit in urine en hoge bloeddruk. De patiënte verliest mogelijk tijdelijk haar gezichtsvermogen, is gevoelig voor licht, ziet wazig, heeft last van aura's, ziet flikkerende lichten, heeft bloedingen in het oog en/of heeft een netvliesloslating..


Lichtvlekjes & dubbelzien – Door een verhoogde bloeddruk, pre-eclampsie of diabeteschronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd. Je lichaam maakt dan onvoldoende insuline aan of geproduceerde insuline is onvoldoende werkzaam. De cellen nemen hierdoor onvoldoende suiker op waardoor het zich ophoopt in het bloed. is het mogelijk dat je lichtvlekjes of dingen dubbel gaat zien. Het begint altijd met een wazig beeld door vermoeide ogen en wordt vaak gevolgd door hoofdpijn en lichtgevoeligheid.

Verminderd of verbeterd zicht – Vaak zullen vrouwen gaan denken dat ze een bril of lenzen nodig gaan hebben, of hun dioptrie gewijzigd is. Ook omgekeerd komt het wel eens voor dat zwangere vrouwen beter kunnen zien dan voorheen. Nochtans wordt het niet aangeraden om tijdens de zwangerschap te kiezen voor een bril of lenzen of glazen te laten aanpassen. Indien je op dit moment een oog test laat doen, kan deze na de zwangerschap weer anders bevonden worden. Beter wacht je tot zo’n 9 maanden na je zwangerschap vooraleer je een correcte oog test kan uitvoeren.